ana banner görseli 43

Siguranța rutieră și rolul anvelopelor

Publicat pe 19 mai 2024 - Citește în 5 minut(e)

Siguranța rutieră și rolul anvelopelor

Pentru o călătorie sigură și confortabilă, ne concentrăm pe dotările și caracteristicile interioare ale vehiculului nostru. În timp ce o bună echipare a vehiculului ne asigură o mai bună siguranță rutieră, nu trebuie să uităm importanța anvelopelor cu care vehiculul este echipat. Întreținerea anvelopelor este unul dintre aspectele de bază care trebuie luate în calcul pentru siguranța rutieră. Anvelopele asigură contactul autovehiculului cu solul și pot împiedica patinarea sau derapajul vehiculului prin asigurarea aderenței la sol, asigurând astfel o deplasare ideală a vehiculului. Din acest motiv, ar fi bine să cunoaștem rolul anvelopelor în acest context, atunci când ne documentăm asupra siguranței rutiere.

pexels andrea piacquadio 3807386 1

 

Importanța anvelopelor pentru siguranța rutieră

Anvelopele asigură capacitatea vehiculului dumneavoastră de a transporta încărcături, interacțiunea dintre drum și vehicul și posibilitatea de deplasare la orice viteză, fie că este mică sau mare. Dimensiunea ideală a anvelopelor diferă pentru fiecare vehicul în parte. Deși dimensiunea anvelopei este diferită, importanța anvelopei este similară pentru fiecare vehicul.

Dacă aveți de gând să plecați la drum lung, să vă deplasați pe un drum cu serpentine sau să conduceți un vehicul sportiv, ar trebui să alegeți modelele de anvelope cu cea mai bună aderență. Aceste anvelope, care asigură cea mai bună aderență între vehicul și șosea, împiedică derapajul vehiculului și asigură o călătorie sigură. Michelin este o companie care produce anvelope cu aderență puternică la sol, indiferent dacă este vorba de vehicule standard sau de mașini SUV.

pn002894 1

 

Anvelopele sunt produse prin combinarea unui număr mare de substanțe chimice. Cauciucul, în special, este unul dintre materialele importante care determină rezistența unei anvelope. Anvelopele produse cu materiale de calitate pot favoriza siguranța rutieră datorită rezistenței lor la drumuri, precum și a duratei lor lungi de viață.

Modelele de anvelope variază, de asemenea, în funcție de anotimpuri. Este posibil să găsiți pe piață anvelope de vară, de iarnă sau de 4 anotimpuri. Anvelopele de iarnă împiedică alunecarea autovehiculului prin asigurarea unei aderențe mai mari pe timp de iarnă, pe timp de zăpadă și ploaie. Se recomandă utilizarea anvelopelor de iarnă la temperaturi mai mici de +7 grade. În acest fel, siguranța rutieră poate fi garantată, iar economia de carburant poate fi favorizată. În timp ce anvelopele pentru 4 sezoane au un efect similar, rezistența lor la condițiile severe de iarnă este mai mică decât cea a anvelopelor de iarnă. Prin urmare, șoferii care locuiesc în zone cu zăpadă sunt sfătuiți să folosească anvelope de iarnă pe timp de iarnă. Pentru alte anotimpuri, se poate opta pentru anvelope de vară sau anvelope all-season

00298596 1

 

Aspecte de avut în vedere la utilizarea anvelopelor pentru o călătorie în siguranță

Întreținerea anvelopelor trebuie efectuată în timpul inspecției anuale a vehiculului sau înainte de o călătorie lungă. Anvelopele sunt componente care se pot uza în timp, deoarece sunt în contact permanent cu solul și, ocazional, se confruntă cu drumuri accidentate. În timpul întreținerii vehiculului, sunt verificate diverse aspecte, cum ar fi adâncimea ideală a profilului anvelopelor și nivelurile de presiune. Pentru a conduce în siguranță, adâncimea anvelopei trebuie să fie de peste 1,6 mm. În cazul în care adâncimea profilului scade sub 1,6 mm, aceste anvelope trebuie înlocuite. Adâncimea profilului anvelopei variază în funcție de sezonul în care este utilizat vehiculul. Anvelopele de sezon care trebuie să prezinte performanțe ridicate de aderență, cum ar fi anvelopele de iarnă, pot avea o adâncime mai mare a profilului, în timp ce anvelopele de vară pot avea o adâncime mai mică a profilului.

pn006873 1

La întreținerea anvelopelor, se măsoară volumul de aer din anvelope. Menținerea aerului din anvelope în intervalul corespunzător contribuie la un consum optim de carburant. În plus, o scădere semnificativă a presiunii în anvelopa unei roți poate indica o gaură sau o fisură în roată. În cazul în care anvelopa este ruptă, trebuie  neapărat înlocuită și aceasta. De asemenea, presiunea aerului din anvelope poate varia în funcție de sezon și de durata de utilizare. Prin urmare, nu orice scădere de presiune indică faptul că anvelopa este uzată. Dacă doriți să conduceți autovehiculul cu o presiune optimă a anvelopelor, vă recomandăm să verificați nivelul de presiune o dată pe lună. Trebuie avut în vedere faptul că o presiune extrem de scăzută a anvelopelor poate îngreuna controlul vehiculului și poate afecta siguranța rutieră.

Care sunt aspectele de care trebuie să țineți cont atunci când schimbați anvelopele?

Dacă vă confruntați cu o situație în care trebuie să vă schimbați anvelopele, trebuie să vă asigurați că noile anvelope pe care le cumpărați au dimensiunea ideală pentru vehiculul dumneavoastră. În cazul în care se înlocuiesc doar 2 anvelope, se recomandă montarea noilor anvelope pe puntea din față. Puteți afla intervalul valorilor de presiune la care ar trebui să se încadreze anvelopele de pe puntea din față sau de pe puntea din spate, consultând informațiile de utilizare ale vehiculului.anvelope.

pexels andrea piacquadio 3806288 2

Dacă intenționați să optați pentru anvelope second-hand atunci când înlocuiți anvelopele, nu uitați că trebuie să luați în considerare adâncimea profilului anvelopelor pe care le veți cumpăra. Dacă cumpărați o anvelopă uzată sau degradată, este posibil ca la schimbarea anvelopei să nu obțineți performanța dorită.

FII PARTE DIN COMUNITATEA MICHELIN!

Află cele mai noi știri din lumea Michelin! Abonează-te la newsletterul nostru și fii primul care află totul despre campaniile noastre promoționale, evenimente, anvelope noi și sfaturi pentru îngrijirea mașinii.

Completează formularul și abonează-te la newsletter:

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web